Dag 24-28, New York!

Dag  24 New York!

Uppstigning 04:00 och taxi mot San Diegos flygplats. Käkar en stadig frukost, typ en banan för fem dollar i tron att frukosten på planet kommer serveras snarast möjligt efter start. Till allas stora fasa upptäcker vi att inget mål mat ingår! Doh! Försöker slagga en smula på planet men med platserna längst bak bredvid toaletterna och dess ständiga kö blev det klent av den varan.  Väl framme i NY gav vi oss direkt ner i tunnelbanesystemet för att ta oss ut på Manhattan och hitta vårt boende. Med glada hejarop och "vi är så sjukt snygga som tog rätt tåg i rätt riktning direkt". Det visade sig vara ett expresståg och vi bommade stationen med ungefär 100 kvarter.


Fjorton timmar efter bananfrukosten intogs en risig macka på Subway. Sen drog vi till central park som låg två kvarter från vårt boende. Där spanade vi in idrottande stadsbor och ekorrar. Vi hittade en mysig parkbänk där en kopp kvällskaffe avnjöts. Tyvärr lyckades servitören skvätta i nån sorts komjölk i denna ädla dryck pga språkförbistring. Det visade sig rätt snart att hälften av arbetarklassen i NY inte behärskar engelska..

Kvällskaffe med komjölk och dagens glass. Central Park

Kvällsbild över Central Park



DaG 25, En dag på stan

Eftersom New York har sagts vara en riktigt najs shoppingstad steg vi idag upp tidigt.  Redan klockan tio var alla påklädda och gårdagens utsökta kvällsmat upprepades återigen.

Efter att ha stått som framåtlutade pensionärer (krökt rygg, lätt böjda ben samt asiktet 10 cm från plakatet) i 15 minuter lyckades vi slutligen komma fram till vilken station vi befann oss på och vilken vi skulle till.

5th Avenue hade sagts vara en fin gata, så vi drog oss dit direkt. Sverre hade spanat in lite fräna fotoprylar på nätet, samt var butikerna låg. När vi kommit upp från underjorden insåg Sverre att han skulle 10 blocks uppåt, men resten tänkte istället dra oss neråt för att sedan mötas upp.


Någon timme senare möttes en nöjd Sverker upp på 5th Avenue, med nya prylar att ställa in i prylgaraget. Vi bestämde oss då för att promenera uppåt istället , och stötte ganska snart på smal-huset som syns på alla New York-bilder. När vi skrattat åt hur smalt huset var och skrikit "FY FAN VA SMALT!" i äkta Tobbe-från-Köping-manér några gånger så satte vi sikte på Empire State Building.


Väl framme tyckte Fejs och Schack att det var en bättre idé att dra ner till Soho, där tydligen alla butiker låg. Resterande del gick in i den gigantiska lobbyn för att en stund senare betala 20 dollar var. Det som var sjukt störigt med Empire var allt jäkla köande. Efter att vi betalat biljetten så var det först kö i 30 minuter innan man släpptes in i ett annat rum..där det visade sig vara en lika lång kö till. 

Efter den sista kön var det en lång kö till själva hissen...som bara tog oss till 80:e våningen. För att komma upp till 86:e var vi tvungna att återigen köa oss runt hela huset igen.

Över en timme efter att vi gått in i byggnaden var vi uppe och spanade in utsikten över hela Manhattan, vilket var riktigt fränt. Sverre passade på att bränna några pics och Jocke  stimmade i vanligt manér runt som en 5-åring, för att en stund senare sitta fast med huvudet i skyddsgallret..


När Empire kändes gjort och Jocke var lossdragen så skulle vi ner. Vad hände då? Jo - just det - KÖ!

Lite molokna men ändå ganska glada efter Empirebesöket tänkte vi dra oss ner till Soho för att träffa the B-boys. Väl nere bedrevs aktiv shopping i ett par timmar innan vi trötta som smaldjur fick ta oss tillbaka till vårt Hostel.

Manhattan

New York, staden med de gula taxibilarna

Smalhuset


Dag 26, Ännu en dag på stan

Då Fejset och Pitten suttit uppe och redigerat film till morgontimmarna tog det sovmorgon och vi delade återigen upp den sammansvetsade gruppen. Morgonkaffet avnjöts i en park på Manhattans sydudde med vy ut mot Friidrottskvinnan.  Ground zero, där WTC en gång stod såg ut som vilken byggarbetsplats som helst, fast med ett turistcenter och sjuttontusen japaner med varsin kamera. Många peacetecken siktades.


Lätt besvikna tog vi Wallstreet ner mot hamnen där en breakdancegrupp körde ett mycket imponerande streetperformance. Vi dörnade vidare mot china town och little italy. Där hamnade vi mitt mellan raderna i en vilt viftande blåsorketser. Efter att ha armbågat oss fram i folkvimlet och stånden med gammal fisk tog vi oss tillbaka mot Broadway för mer shopping. När plånböckerna började svida tog vi suben till Times Sq. Där försökte vi oss på lite kvälls/neon-foto, vilket gick på röven. Den sena kvällen bjöd på pilsner och en välförtjänt middag på Hard Rock cafe.

Schack och Jocke begrundar utsikten och säkra källor har bekräftat att de nästan hade något romantiskt i blicken

Breakdanceshow

Fräsch väggmålning

America, fuck yeah!

Kinesspel i Chinatown

Times Sq.

Times Sq.

Gitarrvägg med 300 Gibsongitarrer, Hard Rock Cafe


Dag 27, Stand-up show

Dagen inleddes med a walk  in the park, så att säga. Eftersom Svuck, Jocke och Schack missat den schtekiga delen av 5th Avenue (bla med en sjukt fet Applestore) så styrdes kosan ditåt. Väl där insåg vi ganska omgående att priserna var något utanför vår resebudget (endast Gucci, Luis Vitton, Dolce & Gabana osv). Därför blev det lite mer sitheseeing runt kvarteren som stod på schemat. Tydligen hade amerikanarna långhelg, Memorial Day, så att Broadway samt 5th var avstängda för bilar. Ganska mysigt att spatsera omkring då faktiskt, eftersom bilarna hittills varit den stora nackdelen med samtliga amerikanska städer.


Fejs och Pitt var tvungna att dra sig hemåt ganska omgående för att fortsätta finslipa på skidfilmen. Resten fick som uppdrag att införskaffa biljett till någon typ av komedishow för kvällen.

Vad vi hade hört så brukar NY vara en rätt sval stad med ett ständigt molntäcke över sig. Det visade sig vara helt uppåt väggarna fel. Tredje dagen med outhärdlig hetta. Typ trettio grader och kvavt. Lägg till en kvarts miljard turister som vallas runt i stan likt en fårskock så blir dagarna lätt hysteriska.


På Times Sq. haffades vi till slut av en snubbe som ville sälja oss biljetter till en comedyclub. Sagt och gjort, vi köpte ett gäng och gav oss sen av hemåt för att packa iordning allt inför avresan imorgon.

Knökfullt Broadway, Times Sq.

Europeiska turister i färgglada solbrillor och lustiga frisyrer


Vi hade fått höra att man kunde gå till klubben en timme innan föreställningen för att hänga i baren och dricka billig öl. Det stämde inte så vi fick snällt vänta utanför. Det resulterade i att vi hamnade först i kön och blev placerade precis framför scenen. Ganska snart märkte vi att komikerna såg att vi inte va från NY och vi blev snart en del av showen. Alla skämtade om oss och vi fick alla ta emot rikligt med kängor. Sjukt kul! Komikerna höll rätt hög klass och vi fick rasta skrattmusklerna ordentligt, lyckad kväll.

Schack försöker få kontroll på packningen. Trots att vi redan skickat hem 460kg fanns det rikligt med prylar att tygla

Dag 28
, Fly back home to mother Svea

I Skrivande stund har vi tagit oss till Newark Airport. Sitter i gaten bredvid den gate vi för fem månader sedan satt unga och oerfarna med destination Denver. Det känns som det va igår och som en hel evighet sen på samma gång. Resan har varit helt fantastisk på alla vis och vi har haft det nästan oförtjänt bra. Resan har flutit på utan större missöden och vi har inte sett regn sen vi lämnade Sverige!


Nu när vi är på väg hem känns det riktigt skönt. Det ska bli roligt att komma hem och träffa alla vänner och familjer. Att få äta hemlagad mat, sova i en säng med täcke och inte bo i en sportbag. Förmodligen kommer vardagen smygande rätt snart och funderingar på vart det bär av härnäst krypandes. Nu har vi en svensk sommar att se fram emot. Ta en pilsner som inte smakar vatten i nån solbeprydd park. Träffa alla vänner och en plats på ljugarbänken är bokad .

 

Bloggen har fyllt sitt syfte som resedagbok och allmän länk till omvärlden. Vi vill tacka alla er som följt oss och hoppas ni fått lite god läsning. Det här inlägget blir inte det sista så stay tuned, skidfilmen Thumbs Up kommer snart vara färdigställd och länk till den hittar ni givetvis här inom ett par dagar!

 

/Sverre å Pitten


Kommentarer
Postat av: Fam. Schack

Tack för mycket underhållande läsning, alla fantastiska foto och för att vi har fått ta del av er resa. Välkomna hem!

2009-05-26 @ 16:13:15
Postat av: Bruno

Jag har hatat den här bloggen ända sedan den startat! Som en hederlig svensk så känner jag bara bitterhet och avundsjuka. Ändå har den tillhört de fem sidor på webben som jag kollar flera ggr per dag. Några frågor kvarstår dock. Vad hände med för och efterbilder av håret? Får de som klippte sig innan resan var slut smisk och vad var det egentligen för kameratillbehör som Sverre köpte?

2009-05-26 @ 19:46:21
URL: http://pebes.blogg.se/
Postat av: Elin

Vad heter erat hostel? :) kände igen mig!

2009-05-26 @ 20:43:23
Postat av: Jockes lilla rara svärmor

Vilken fantastisk resa ni gjort! Vi har följt er så tack för att ni delat med er av den! Välkomna hem!

2009-05-26 @ 22:15:03
Postat av: Björne

Ha det bra hemma i Sverige, vi syns. Själv har jag lite tid kvar, är i Vancouver och försöker komma över min bakfylla...

2009-05-27 @ 07:40:32
Postat av: berge

kan bara instämma med bruno!

idag skrivs sista tentan och år 3 kan läggas till handlingarna. ser fram emot filmen och äventyr i västra republiken jamtland med sverre..

2009-05-27 @ 12:26:06
Postat av: Ulrika

Tackar också, för denna fantastiska, roliga och intressanta läsning. De jag pratat med som läst er blogg har varit djupt imponerad av den.



Är glad att ni är hemma igen och att allt har gått bra för er.



Nu ska jag hämta Poppo på flyget och det ska bli sååå myyysigt.



Sköt om er

Kramisar

2009-05-27 @ 13:32:07
Postat av: Anonym

Grymt inlägg, jäävligt nice bilder! Såg precis thumbs up på alpina, bra jobbat! Skön känsla i rullen.

2009-05-27 @ 22:43:22
Postat av: Micke

jag som skrev ovan..

2009-05-27 @ 22:44:23
Postat av: rikard

finns bara ett ord som passar in just nu;



EPIC, bra jobbat med bloggen dudes, filmen blir minst sagt intressant :-) :-) :-)

2009-05-27 @ 23:28:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0